Selidba za vreme pandemije COVID-19. Evo šta treba da znate.

Korona virus je uticao na promene uslova rada u mnogim kompanijama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. U nastavku ćemo odgovoriti na neka pitanja o selidbama tokom pandemije Covid19 u nastojanju da pomognemo da proces selidbe bude što manje stresan.

Da li su usluge selidbe i dalje dostupne?
Nije primećeno nijedno značajno obustavljanje usluga među velikim kompanijama koje se bave selidbama. Ako ste već zakazali selidbu, svakako možete pozvati kompaniju da bi vam odgovorili da li se nešto promenilo po pitanju pružanja usluga.

Ako tek planirate da angažujete kompaniju za selidbe tokom pandemije, teško je reći šta će biti dostupno, a šta neće biti dostupno u mesecima koji predstoje. Nastavite da istražujete kompanije, a zatim ih pozovite da bi vam saopštili koje mere preduzimaju.

Pandemija je dovela do nekih promena, kao što je veoma često pranje ruku među radnicima i nikakav fizički kontakt između radnika i klijenata.

Šta je sa kompanija koje pružaju usluge skladištenja?
Poput kompanija za selidbe i kompanije za skladištenje nastavljaju da rade. Ono što biste mogli očekivati jesu ograničeni sati dostupnosti ili manji broj kupaca koji se mogu naći u isto vreme na mestu gde su skladištene stvari. Kompanije za skladištenje takođe treba da poštuju odgovarajuće higijenske mere uključujući i više prostora između klijenata, klijenata i zaposlenih.

Da li treba da se preselim tokom Covida-19?
Ponekad je selidba neizbežna. Međutim, ako nemate fiksni datum selidbe, onda je bolje da pričekate dok se ne ukinu mere socijalnog distanciranja. Ako nemate fleksibilan datum preseljenja, najbolja stvar koju možete da uradite jeste da se informišete kod kompanije za selidbe, da biste saznali koje mere treba da preduzmete, da biste bili zaštićeni od virusa tokom preseljenja.

Zdravlje i sigurnost su uvek glavni prioriteti. Ako se nalazite u grupi ljudi koji su stariji od 60 godina, razmislite o odlaganju selidbe ili koristite sopstveno vozilo.

Kompanija za selidbe je otkazala, ali vi i dalje morate da se preselite određenog datuma? Kontaktirajte druge kompanije da biste proverili dostupnost ili raspitajte se o mogućnostima iznajmljivanja kamiona da biste samostalno obavili selidbu.

Koje mere predostrožnosti treba da sprovedu kompanije za selidbe tokom Covida-19?
Možete posetiti sajt kompanije koju ste angažovali da biste videli njihove mere usled COVIDA-19 ili ih direktno kontaktirajte. U većini slučajeva, kompanije za selidbe mogu da uspostave svoja pravila za rad tokom pandemije, ali skoro svuda ćete videti uspostavljene protokole u vezi fizičkog distanciranja i nošenja maski i rukavica.

Šta da radim ako želim da otkažem selidbu?
Ako želite da otkažete selidbu zbog COVIDA-19, obratite se direktno kompaniji za selidbe koju ste angažovali. Većina ugovora o selidbi su neobavezujući, što znači da možete otkazati bez novčane kazne do određenog vremenskog perioda pre pružanja usluge.
Ako ste platili depozit, moraćete da pogledate svoj ugovor da biste znali da li možete da očekujete da vam se vrati. Imajte na umu da, čak i ako je vaš depozit nepovratan, postoji šansa da vam ga kompanija za selidbu vrati zbog situacije izazvane COVIDOM-19.

Ne osećam se dobro. Šta da radim?
Prva stvar koju biste trebali učiniti u vezi sa selidbom jeste da obavestite kompaniju za selidbe koju ste angažovali. Važno je da firma za selidbe zna za potencijalni rizik za svoju radnu snagu kako bi mogla da primeni određene higijenske mere i mere socijalnog distanciranja.
Vaše zdravlje i sigurnost kao i zdravlje i sigurnost radnika u kompaniji za selidbe glavni su prioriteti.

Nosite masku i rukavice dok pakujete stvari i dezinfikujte sve predmete (možete koristiti standardne anti-bakterijske maramice ili sprejeve). Pokušajte da pakovanje obavite 24 sata pre dolaska radnika iz kompanije za selidbe, a kutije čuvajte u zatvorenoj sobi. Kad stignu radnici, održavajte socijalnu distancu i nastavite da nosite masku i rukavice.

Šta ako odlučim da sam sprovedem selidbu?
Ako odlučite sami da se preselite, proces izgleda prilično isto kao i pre COVIDA-19, samo što ćete ovog puta morati sami da spakujete stvari bez pomoći prijatelja. Neke dodatne stvari koje biste mogli uzeti u obzir jeste kupovina sredstva za dezinfekciju ruku, kupovina sapuna i peškira, da bi vam bili pri ruci u svakom trenutku.

Šta kompanije za selidbe rade drugačije?
Kompanije za selidbe vrlo ozbiljno shvataju pandemiju. Prema tome, mnoge kompanije su uspostavile protokole u svrhu zaštite zaposlenih i klijenata.
Neki uspostavljeni protokoli podrazumevaju:
– često saniranje kamiona i opreme;
– socijalno distanciranje između klijenata, klijenata i zaposlenih;
– nošenje maski i rukavica;
– opremljenost kamiona sredstvima za dezinfekciju ruku.
Sva ova pravila pomažu da se sprovede sigurna selidba.

1 Comment

Write a Comment