Selidba u stari prostor – kako da se pripremite?

Selidba u stari prostor – kako da se pripremite?

Selidba u stari prostor – kako da se pripremite? U svetu je sve popularnije koristiti vintage stvari pa smo neminovno došli do stambenog prostora. Iako je paralelno sve više novogradnje, mnoge stare zgrade i kuće odišu nekom energijom koju novogradnja ne može zameniti. Kako da se pripremite za selidbu u stariji prostor i šta da očekujete u starijim zgradama, saznajte kod nas.

Oštećenja

Kada gledate da vaš iznajmljeni prostor bude stariji, dobro zagledajte kako sve radi još prilikom prve posete. Proverite da li ima znakova oštećenja od vode ili drugih problema i uverite se da svi uređaji rade. Neretko se desi da uređaji u kvaru prave znatno veće probleme od toga što samo taj uređaj nemate na raspolaganju. Kratak spoj, curenje vode, neefikasan rad, visoki troškovi i slično.

Testirajte odvode i slavine!

Ako toaleti rade sporo ili je potrebno duže vreme da se odvodi isprazne i voda oteče, to bi mogao biti znak problematične kanalizacije ili starih cevi koje više nisu funkcionalne.

Stare farbe su sadržale olovo

Pazite ukoliko se farba ljušti, jer ako sadrži olovo, prašina može dovesti do trovanja. Postoji velika šansa da je boja na bazi olova korišćena u zgradama izgrađenim pre nego što ga je podignuta zabrana za korišćenje takvih farbi. Stanodavci bi trebalo da obelodane informacije o olovnoj boji u svojoj nekretnini.

Troškovi

Ako vaše komunalije nisu uključene u kiriju, pripremite se za veće troškove. Stariji bojleri i uređaji obično nisu energetski efikasni kao njihovi moderni sledbenici. Iako stari prozori mogu dodati mnogo karaktera prostoru, oni se mogu prevesti u veće mesečne troškove grejanja i hlađenja. Ljudi se ponekad iznenade nakon što se presele u stariju jedinicu koliko ti troškovi za komunalije mogu biti visoki, posebno ako su ranije živeli na novijem mestu.

Veličina lifta i prolaza

Morate da izmerite vrata i liftove, jer su obično mnogo manji. Zatim uporedite to sa svojim nameštajem da biste bili sigurni da možete da ga unesete u prostor. Ipak, postoje prednosti. Šanse su da nećete toliko čuti svoje komšije, zahvaljujući građevinskim materijalima prošlih dana. Stariji zidovi i starija gradnja je takva da je sve deblje, te ti zidovi nude bolju zvučnu izolaciju od loše izolovane gipsane ploče.

Unikatni detalji

Vaš stan će zasigurno biti drugačiji od svega na šta ste navikli. Obratite pažnju na detalje u kuhinji i činjenicu da stariji prostori imaju i znatno manje utičnica za sve vaše potrebe modernog doba. Imajte jedno na umu, vaš vintge stan jeste drugačiji, ali sa pravim popravkama i dekorom više će se isticati.

Write a Comment