Selidbe Beograd

Saveti za selidbu sa decom

Saveti za selidbu sa decom

Saveti za selidbu sa decom – preseljenje sa decom može biti komplikovano i može postati jako iscrpljujuće iskustvo za sve uključene strane. Bez obzira da li planirate selidbu sa decom ili tinejdžerima potrebno vam je da se naoružate savetima od onih koji imaju više iskustva. Sam zadatak je zahtevan a sa decom vam je i fokus pomeren na najmlađe.

Prilagođavanje novom okruženju može biti stres za decu svih uzrasta. Kada se selite sa decom, postoji nekoliko važnih pitanja koja roditelji obično postavljaju.

Koje je najbolje doba za preseljenje deteta?

Bez obzira na starost, deca će verovatno imati osećaj nepripadanja i nepoverenja. Nalaze se na novoj teritoriji bez svojih prijatelja i poznatih ulica. Škola sve menja za decu. Isto bismo mogli reći za vrtić, jaslice ili bilo koje novo okruženje u kojem će provoditi dosta vremena.

Ako imate malu decu i razmišljate o preseljenju, najbolje je to učiniti pre nego što dete uđe u vrtić i navikne na taj prostor. Imajte u vidu da je tinejdžerima i srednjoškolcima ovo emotivno i teško iskustvo jer vaše dete već razvija prijateljstva sa vršnjacima u svom rodnom gradu. Nekima međutim može prijati novi početak. Možda mislite da je teže snalaziti se sa mlađom decom prilikom selidbe, ali roditeljima je često mnogo lakše da ih pripreme i dočaraju selidbu kao pozitivno iskustvo.

Kako da pripremim decu za selidbu?

  • Reći svojoj deci da porodica zajedno ide je prvi prvi korak u pripremi vaše dece za selidbu. Uključivanje u čitav proces veoma je važno kako biste bili sigurni da se vaša deca unesu u proces selidbe. Bilo da govorimo o pakovanju ili bilo kojem zadatku, bitno je da deca učestvuju i osećaju se kao deo selidbe a ne samo prateći deo.
  • Dozvolite svojoj deci da pretražuju veb stranice sa nekretninama sa vama. Pitajte šta je na njihovoj listi želja za novi dom. Njihove želje možda nisu u vašem budžetu, ali uzmite u obzir razumne zahteve.
  • Vodite ih sa sobom na kupovine kako biste lakše odabrali stvari za novi dom. Sve što mislite da će i njima koristiti a planirate da nabavite, neka bude i njihov izbor.
  • Ako će vam selidba omogućiti da u porodicu uvedete novog ljubimca, neka vaša deca pomažu u odabiru svog novog prijatelja.
  • Neka sami odaberu boju spavaće sobe. To im pomaže da vizualizuju prostor nakon selidbe.
  • Istražite stvari prilagođene deci u vašem novom okruženju. Parkovi, igraonice, vannastavne aktivnosti.
  • Posetite svoj novi kraj zajedno. Ako imate vremena i sredstava, najbolje je da zajedno posetite novi grad ili kraj i istražite sve što nudi. Vaše dete može otkriti da voli određeni restoran ili obližnji zabavni park, pružajući mu nešto zbog čega će biti uzbuđeno.

Znajte da je ovo stres kako za vas, tako i za decu

Možda ćete kao reakciju deteta dobiti bunt ili plač, ali pripremite se da ostanete mirni. Dobro je proživeti to pre nego kasnije. Predstavite sve pozitivne stvari zbog kojih ste odlučili da je selidba dobar potez i za njih i za vas. Uveravajte svoju decu da će sve biti u redu i da planirate da učinite sve što možete kako biste ispunili njihove emocionalne potrebe.

Plan putovanja

Angažujte profesionalce kako biste dobili udobnost. Razmislite kako put sa decom i stvarima u automobilu može biti haotičan. Predlog je da iznajmite kombi i koristite vaš automobil do odredišta da biste dobili malo više prostora i mira.

Write a Comment