Pakovanje i preseljenje biljaka

Pakovanje i preseljenje biljaka

Pakovanje i preseljenje biljaka. Ukoliko ste ljubitelji biljaka i imate dosta zelenila u vašem prostoru, selidba vas sigurno brine. Kako biljke spadaju u jako delikatne terete, mnogo selidbenih agencija ne prihvata njihovo prenošenje. Ako ste se baš našli u toj situaciji, delimo sa vama par saveta kako da preselite vaše biljke.

Priprema biljaka u nedeljama pred selidbu

Kada se selite i želite da ponesete svoje biljke sa sobom, važno je pravilno ih spakovati kako biste im obezbedili sigurnost tokom transporta. Najpre ih morate adekvatno pripremiti. Neke biljke mogu biti osetljive na promene uslova, pa je preporučljivo smanjiti stres za biljke pre selidbe. Par nedelja pre selidbe, postepeno smanjite količinu vode koju dajete biljkama i izbegavajte presađivanje ili prskanje pesticidima.

Postarajte se da saksije imaju dobru drenažu kako bi se izbeglo zadržavanje viška vode tokom transporta. Možete dodati sloj peska ili kamenčića na dno saksije kako biste poboljšali drenažu.

Dodatno razmorite i to da selidba biljaka tokom njihove aktivne vegetativne faze, kada rastu i razvijaju se, može biti stresnija za biljke nego selidba tokom perioda mirovanja ili manje aktivnog rasta. Selidba tokom toplijih meseci može zahtevati dodatnu pažnju kako bi se biljke zaštitile od pregrevanja.

Pakovanje biljaka za selidbu

Odaberite čvrste kartonske kutije koje su dovoljno velike da prime saksije. Možete dodati dodatnu zaštitu oko saksija, poput mekanog papira ili plastičnih jastučića, kako biste amortizovali udarce tokom transporta.

Osetljive biljke sa krhkim lišćem možete zaštititi tako što ćete ih obmotati mekanim papirom ili krpom. To će sprečiti oštećenja lišća tokom transporta. Stavite dodatni supstrat ili mahovinu oko korena biljaka kako biste stabilizovali saksiju i sprečili prevrtanje tokom transporta. Ostavite male otvore na kutijama ili koristite perforirane kutije kako bi biljke mogle da dišu tokom transporta.

Prenošenje biljaka

Ako su biljke trenutno u teškim ili lomljivim saksijama, razmislite o presađivanju u plastične posude koje su lakše i manje podložne oštećenjima tokom transporta.

Takođe možete koristiti lepljive trake ili elastične trake za pričvršćivanje biljaka za oslonce kako bi ostale na mestu. Dodatno, osigurajte kutije tako da se ne pomeraju ili prevrću tokom vožnje.

Imajte u vidu da je većim biljkama teže manipulisati tokom selidbe. Njihovo premeštanje može zahtevati više snage i pažnje kako bi se izbegla oštećenja biljke i okolnog prostora. Takođe, veće biljke mogu biti težeza smestiti u kutije ili vozila za selidbe. Manje biljke mogu biti lakše za smestiti u putni prtljažnik automobila, dok veće biljke mogu zahtevati posebno vozilo ili pažljivo rukovanje prilikom utovara i istovara.

Kako biljke podnose selidbu?

Neke biljke imaju tendenciju da bolje podnose selidbu od drugih, dok su neke osetljivije na promene uslova.

Biljke koje dobro podnose selidbu:

· Sansevieria (zmijaška biljka)

· Pothos (Epipremnum aureum)

· Zamioculcas zamiifolia (dolar drvo)

· Spider plant (Chlorophytum comosum)

· Philodendron

· Dracaena

· Snake plant (Sansevieria trifasciata)

· Crassula (novčićeva biljka)

· Aloe vera

· Bromelija

Biljke koje su osetljive na selidbu:

· Orhideje

· Fikus

· Azaleje

· Kaktusi i sukulenti sa osetljivim korenjem

· Vrste sa osetljivim lišćem (na primer, paprat)

Ukoliko ste vlasnici neke od osetljivih biljaka, razmotrite da one budu u vozilu sa vama a ne u selidbenom prevoznom sredstvu sa ostalim stvarima.

Write a Comment